Kuva Arto Wiikari 2018 / Otava

Kuva Arto Wiikari 2018 / Otava

Olemme hämeenlinnalainen kirjailijapari. Lukemista ja kirjoittamista olemme harrastaneet koko ikämme. Olemme ruokkineet toistemme kirjoittamisintoa mutta aluksi julkaisimme novelleja tahoillamme. Yhdessä kirjoittamiseen tarjoutui tilaisuus Kuninkaan rakuunat -sarjan kehitysprosessin alkuvaiheessa.

Historia on aina ollut lähellä sydäntämme. Museot ovat matkojemme suosikkikohteita, ja kirjahyllyihimme on kertynyt kokoelma lähdeteoksia, joita luemme kirjoitusprosessin aikana. Erilaiset näkemykset niin tutkijoilta kuin aikalaisiltakin ovat rikas aarreaitta, josta voi ammentaa uusia kertomuksia.

Pidämme molemmat tarinoista, joissa hahmot ovat keskiössä. Juoni on toki tärkeä osa hyvää kertomusta, mutta parhaalta se maistuu, kun pääsemme kokemaan sen mielenkiintoisen hahmon silmin.

Yhdessä työskentelemisen parhaita puolia on se, että käytössä ovat kahdet aivot ja kaksi näkökulmaa. Pallottelemme ideoita ja ajatuksia keskenämme, ja juuri tällainen keskustelu inspiroi kovasti. Jos kirjoittaminen tuntuu ”jumittuvan” johonkin kohtaan, on yhdessä helpompi keksiä ratkaisu pulmatilanteeseen. Erityisen hauskaa on se, että pääsemme keskustelemaan tarinasta ja sen henkilöistä sekä suunnittelemaan kauheuksia heidän päidensä menoksi. Tällöin käsityksemme hahmosta syvenee ja hän herää mielessämme eloon – kunnes puhumme hänestä ja muista luomistamme henkilöistä kuin vanhoista tutuista (ja vitsailemme heidän kustannuksellaan).