Helmikuu – huhtikuu 1631

Vapaaherra Ulvhufvud elää Ruotsin kuninkaalle – ja mielihyvin kuolisikin. Elämään väsynyt, poikansa ja perijänsä menettänyt mies seuraa Kustaa II Aadolfia Saksan hurmeisille sotakentille. Hän johtaa perustamaansa vapaakomppaniaa, Ulvhufvudin rakuunoita, joiden puoleen kuningas kääntyy tarvitessaan miehiä vaarallisimpiin tehtäviin.

Seikkailunnälkäisen turkulaisnuorukaisen, Tomasin, ura hakkapeliitoissa kariutuu. Hän saa kaipaamansa tilaisuuden näyttää kyntensä, kun hänet värvätään jalkaväestä Ulvhufvudin rakuunoihin. Äkkipikainen luonne kuitenkin tuottaa hänelle vaarallisen vihamiehen: komppanian kersantin, Petter Lansin.

Sodan melskeissä sepän poika Japhet Hammar löytää lohtua pyykkärilesken, Anna Johansdotterin, luota. Armeijan matkassa vaeltavan Annan on turvattava oma ja poikansa elämä avioitumalla uudelleen, mutta Japhet ei ole ainoa, joka häntä piirittää. Kun Japhet lähtee vapaaherran tehtävälle, näkee kersantti Lans tilaisuutensa tulleen.

Luutnantti Josef Svärd on paennut menneisyyttään sotaan.  Hänen uskollisuutensa kuuluu Ulvhufvudille, josta on tullut hänelle kuin isä. Tomas Rapir ja muita rakuunoita mukanaan Svärd lähtee uhkarohkealle matkalle viedäkseen kuninkaan käskyn Neubrandenburgiin, jota Tillyn joukot ahdistavat. Matkalla hän kuitenkin kuulee uutisen, joka pakottaa hänet valitsemaan kuninkaan ja vapaaherra Ulvhufvudin välillä.

Arvioita:

Oivallista, kunnianhimoista viihdettä, jossa yksityiskohdat on hiottu kohdilleen ja historiallisia faktoja kunnioitetaan mutta mielikuvitus on päästetty valloilleen. Nautin kovasti!
Kirsin kirjanurkka, Facebook 10.11.2018

Messevää menoa, miesten välistä ystävyyttä, naisten arkea, sotatantereita, maanpetturuutta suurta uskollisuutta ja mehevästi raakuutta. Nam.
Reetta Saine, Goodreads 27.12.2018

Loistava esimerkki taas kerran siitä että Suomessa kirjoitetaan upeita historiallisia romaaneja. Suosittelen lämpimästi.
Annmari Dannebey, Goodreads 24.12.2018

Mielestäni mainio seikkailu, pidin kirjasta todella paljon!
E.E. Leivo, Goodreads 26.10.2018

Kyllä minä jopa todella tykkäsin kirjasta ja huomasin lukevani vaikka vain muutaman sivun mahdollisimman usein. Innolla odotan jatkoa.
Ikimummelin blogi, 24.10.2018

Välskärin Kertomukset 2.0. Kouluarvosanaksi 9,5.
Petri Korhonen, Twitter 27.9.2018