Helmi-huhtikuu 1631

Kuninkaan rakuunat: Upseerin miekka - kansikuvaVapaaherra Ulvhufvud elää Ruotsin kuninkaalle – ja mielihyvin kuolisikin. Elämään väsynyt, poikansa ja perijänsä menettänyt mies seuraa Kustaa II Aadolfia Saksan hurmeisille sotakentille. Hän johtaa perustamaansa vapaakomppaniaa, Ulvhufvudin rakuunoita, joiden puoleen kuningas kääntyy tarvitessaan miehiä vaarallisimpiin tehtäviin.

Seikkailunnälkäisen turkulaisnuorukaisen, Tomasin, ura hakkapeliitoissa kariutuu. Hän saa kaipaamansa tilaisuuden näyttää kyntensä, kun hänet värvätään jalkaväestä Ulvhufvudin rakuunoihin. Äkkipikainen luonne kuitenkin tuottaa hänelle vaarallisen vihamiehen: komppanian kersantin, Petter Lansin.

Sodan melskeissä sepän poika Japhet Hammar löytää lohtua pyykkärilesken, Anna Johansdotterin, luota. Armeijan matkassa vaeltavan Annan on turvattava oma ja poikansa elämä avioitumalla uudelleen, mutta Japhet ei ole ainoa, joka häntä piirittää. Kun Japhet lähtee vapaaherran tehtävälle, näkee kersantti Lans tilaisuutensa tulleen.

Luutnantti Josef Svärd on paennut menneisyyttään sotaan.  Hänen uskollisuutensa kuuluu Ulvhufvudille, josta on tullut hänelle kuin isä. Tomas Rapir ja muita rakuunoita mukanaan Svärd lähtee uhkarohkealle matkalle viedäkseen kuninkaan käskyn Neubrandenburgiin, jota Tillyn joukot ahdistavat. Matkalla hän kuitenkin kuulee uutisen, joka pakottaa hänet valitsemaan kuninkaan ja vapaaherra Ulvhufvudin välillä.